2022-CQ WPX SSB Contest

Dünyanın en büyük telsiz yarışmalarından birisi olan CQ WPX SSB Contest-2022’ye, ansızın aldığım bir kararla katıldım. Ve bunu kendi işaretimle değil, kedim için geçici olarak talep ettiğim özel çağrı işaretiyle gerçekleştirdim. Şimdi bu süreçte nelere tanık oldum, hangi tecrübeleri edindim, bunlara değinmek isterim.

Öncelikle telsizle ilgili yarışmaların genel hatlarıyla nasıl gerçekleştiğini anlatmakta fayda var. Camiamızda bu yarışmalar için, İngilizce karşılığı olan “contest” sözcüğü kullanılıyor. Buradaki amaç; belirli süre içerisinde, mümkün olduğunca çok istasyonla görüşme yapmaktır. 

Her “contest”’in kuralları farklı olabiliyor. Bu kurallar; çalışmanın hangi modda yapılacağını (SSB,CW vs.), hangi frekansların kullanılabileceğini, radyoların kaç Watt çıkış yapabileceğini belirler. “Contest” ile ilgili daha detaylı bilgi için; https://en.wikipedia.org/wiki/Contesting bağlantısını inceleyebilirsiniz.

Yarışmalarda uzun konuşmalar yapılmaz. Anten bilgisi, cihaz bilgisi gibi sorular sorulmaz. Genelde karşılıklı radyo raporu verilir ve ardından sıra numaraları aktarılır. Konuştuğumuz istasyon kaçıncı konuştuğumuz ise, o numara karşıya söylenir. Aynı şekilde biz de bu numarayı alarak “logbook” dediğimiz kayıt defterimize işlemeliyiz. Bu bilgilerin karşılıklı tutması gerekmekte, aksi takdirde görüşmeler geçerli sayılmamakta. Bu yüzden yarışma esnasında konuşmak kadar, dinlemek de çok önemli, yazmak da çok önemli. Ve en önemlisi de, tuttuğumuz “logbook” yani kayıt defterimizi organizasyonu düzenleyenlere istedikleri formata göre göndermemizdir.

Yarışmalara katılmadan önce, radyo amatörlüğüne dair temel bazı bilgileri kesinlikle bilmemiz gerekmekte. En başta uluslararası fonetik alfabeye çok iyi hakim olmak, sayıları İngilizce olarak bilmek temel adımlardandır. Daha sonraki konuşmaları, İngilizce bilmeseniz dahi yapabilirsiniz. Ancak İngilizce bilenler her zaman daha avantajlı olacaktır. 

Gelelim, asıl konumuza: Yarışmaya nasıl hazırlandım ve nasıl çalıştım?

Yarışmaları takip ettiğim siteyi, telefonumda kullandığım takvim uygulamasına indirmiştim. Tüm yarışmaları bu şekilde incelerken, CQ WPX SSB Contest-2022’yi gördüm. Hemen incelemeye başladım. Daha önceleri bu yarışmalara TRAC ekibi olarak katılım sağlıyorduk. Şubemize ait YM3KB çağrı işaretiyle katıldığımız bu yarışmalar için bu kez farklı bir şey denemek istedim. Daha önce yazmıştım; kedim için geçici özel etkinlik çağrı işareti talebinde bulunmuştum: TC61CAT. Bkz. https://www.qrz.com/lookup/tc61cat. İlk kez, kendi adıma yarışmaya katılabilecek olmanın tuhaf bir heyecanını hissetmiştim. Ardından karar verdim, yarışmaya TC61CAT olarak katılacağım.

Bu çalışmayı yürütebilmek için, çalışma ekibinin güçlü ve tecrübeli kişilerden oluşması gerekiyordu. Hemen; bu tip yarışmalar için adeta biçilmiş kaftan olan, tüm çalışmalarda da bize sonsuz destek veren TA3OLC Olcay Aydın’a bu talebimi dile getirdim. Ardından şube başkanımız olan TA3TR Resul Kamçı ile görüştüm ve teknik anlamda bir kaç iyileştirmenin ardından bu yarışmanın daha çekişmeli olabileceğini değerlendirdi. Haftalar öncesinden yarışma için gerekli olan her şeyi hazırlamaya başladık. Resul abimiz, öncelikle kendisine ait olan ve bir süredir arızalı olan “linear amplifier” yani yükselticisini (halk adıyla takoz) tamir etmeye koyuldu. Yarışmada derece yapabilmenin en etkili yolunun, “linear” kullanmak olduğunu söylüyordu ve gerçekten tek başına hummalı bir çalışmayla cihazı yarışmaya yetiştirmek için üstün çaba sarf etti.

Yarışmanın tüm kurallarını okumuştum. Yarışmada kullanılacak bantlara uygun antenlerimiz vardı. Şubemizin üstünde 20m çalışan bir yönlü anten (Yagi), 40m tam dalga çalışan delta loop antenimiz vardı. Ayrıca bu antenlerle, 21 ve 28 MHz’de çalışabilecektik. Ancak Resul abimiz, çalışmayı daha farklı bir lokasyondan yönetmeyi teklif etmişti. Bu konuda da Gemlik ilçesinde bulunan bir amatör abimizin bağ evini örnek göstermişti. Radyo amatörlüğü için gerekli coğrafi şartları içinde barındıran bu lokasyonda, başarılı bir çalışmayı yürütebileceğimize inanıyordu. Ancak amatör abimizin yarışma günlerinde uygun olmamasından dolayı tüm bunları şubemizde gerçekleştirmek zorunda kaldık.

Cuma gününü cumartesiye bağlayan gece, yerel saatle saat üçte yarışma başlamıştı. Artık mandala basarak; “CQ Contest TC61CAT Contest!” şeklinde seslenmeye başlamıştık. Çağrılarımıza; yarışmanın son saati olan, pazar gününü pazartesiye bağlayan gece, saat üçte son verdik.

Şubemizden yönettiğimiz çalışmada ilk andan itibaren yanımda olan Sayın Olcay Aydın (TA3OLC) ile çok keyifli bir yarışmaya katılmıştık. Karşımızda konuşan insanların bizlere, “cat” ibaresini duyunca ilgiyle bizlere cevap verdiklerini hissettik. Hatta bazı istasyonlar bize, “miyav” şeklinde cevaplar bile vermişti. Yarışma esnasında bu tarz güldüren eylemlere maruz kalmak, yarışma isteğimizi daha da alevlendirmişti. Keza, radyo amatörlerinin anlık görüşmelerinin bilgilerini paylaştığı www.dxsummit.fi adlı internet adresinde de, görüştüğümüz kimi istasyonlar TC61CAT için bilgi kısmına “meow” yazmışlardı.

Çalışma sürerken, e-Posta adresime kedi fotoğrafları gelmeye başlamıştı. Kaldı ki yarışma bitiminde ısrarla QSL kart isteyen İtalyan bir radyo amatörüyle de irtibat kurmuştum. Kendisi, yarışma esnasında benimle iki kere görüştüğünü dile getirerek, son görüşmeyi (QSO) benimle (TC61CAT) yapmayı tercih ettiğini belirtti.

Aslında tüm bu hazırlıklar ve akabinde yaptığımız eğlenceli çalışma; hem ülkemizi hem şubemizi, derneğimizi hem de kendimizi temsil ettiğimizi gösteren ve dikkatleri üstümüze çekmeye yarayan birer araç niteliğine büründü. Bu işaretle yarışmaya katılma fikri aklımda hiç yokken, çok keyifli zaman geçirdiğim ve çok bilgi öğrendiğim için mutluyum. Ayrıca süreç boyunca desteklerini esirgemeyen Sayın Resul Kamçı’ya ve Sayın Olcay Aydın’a çok şey borçluyum. Her çalışmada öğrendiğimiz bilgilerle, yaptığımız hataları doğruya çevirerek daha başarılı olacağımız yarışmaları artık iple çekiyorum.

Bu yazının altına, yarışma sonucu açıklandığında puanımızı ve derecemizi gösteren belgeyi de ekleyeceğim.

TC61CAT ile başka bir çalışmada görüşmek dileğiyle…

Bunlar da hoşunuza gidebilir: