TC61CAT QSL Kartı

Covid-19 virüsü sebebiyle son bir yıldır, her birimiz evimizde daha fazla zaman geçirmeye başladık. Kısıtlamaların yoğun şekilde uygulandığı dönemde de her birimiz değişik işlerle uğraşmak için arayışlar içerisine giriştik. Kimimiz bahçe işleriyle, kimimiz evdeki işlerle, kimimiz elektronikle uğraşarak, evdeki zamanın daha dolu geçmesini sağladı. Ben de evde olduğumuz o günlerde amatör telsiz çalışmalarına özel bir çağrı işaretiyle devam etmek istedim. Boş kaldığım zamanlarda bu özel çağrı işaretiyle çalışma yaparak zamanımı keyifle geçirmeyi düşlemiştim. Ve hemen ardından TC61CAT özel çağrı işaretinin tahsisi için gerekli başvuruyu tamamladım. Başvuruyu yaparken hayal ettiğim; Uludağ’da antenleri ve cihazları kurup, bir kamp ortamında ve arkadaşlarımla bu çalışmayı sürdürmekti. Hatta bununla ilgili gün bile planlamıştık. Konumlanacağımız yeri de daha önceden konuşmuştuk. Eksik ekipmanlarımızı düşünüp tamamlamaya çalışmıştık. O hafta sonu sokağa çıkma yasağı uygulanınca, Uludağ’da kamp planımız gerçekleşemedi.

Artık keyifle dışarda bu çalışmayı yapamayacaktım. Bu nedenle ben de TRAC Bursa Şubesi’nde bu çalışmayı devam ettirmeye çalıştım. Bazen iş çıkışı, bazense hafta sonları gidip çalışmaya başladım. TC61CAT çağrı işaretiyle çok fazla QSO yapamadım. Evimde HF cihazımın olmaması ve ayrıca malumunuz Covid-19 kısıtlamalarından ötürü şubeye gidemeyişim buna sebep oldu. Ancak yaptığım QSO’lar çok keyif vermişti. İnsanlar çağrı işaretinin içeriğini çok merak ediyorlardı ve e-posta yoluyla kendi kedilerinin fotoğraflarını göndermeye başlamışlardı. Cihaza oturduğumda yığılma (Pile-Up) ile karşılaşıyordum ve bu da çok keyif verir olmuştu. Bazı zamanlar şartların kötü oluşu sebebiyle bu çalışmaya devam edemedim. Ve ardından çağrı işaretimin süresi doldu.

Bu zamana kadar çalıştığım özel çağrı işaretleri, TRAC adına alınan ve özel bir etkinliği ya da günü temsil eden çağrı işaretleriydi.

Bunlarla çalışmak da çok büyük bir zevkti ama zevklerin yanında görev niteliği de taşıyordu. Ancak TC61CAT çağrı işareti, kişisel olarak aldığım ve sadece kedimi anlatmaya çalıştığım bir işaretti. Bu yüzden bu işaretle çalışmaktan aldığım zevk farklıydı. Benimle beraber çalışmaya dahil olan arkadaşlarım da, aynı zevke eriştiler ve dışarıdan aldığımız güzel tepkilere şahit oldular. Hatta bu güzel tepkiler neticesinde, öncelikle havadan konuşup ardından e-posta yoluyla tanıştığım bir arkadaşım da olmuştur.

Tabi bu çalışmayı yaparken bazı çevrelerin eleştirisi de oldu. Bu eleştiriyi bir görsel ile aşağıya koyuyorum. Arkadaşımız, sosyal medya platformu aracılığıyla bu çalışma üzerinden ülkemize ve ulusumuza aklı sıra gönderme yapıyordu. Aslında bunu görünce sinirlenmedim. Aksine keyif bile aldım. Çünkü amatör telsizcilik ilkelerini çiğnemeden, evrensel bir çalışma gerçekleştirmiştim. En azından birileri gibi, bir ulusun bayrağını ayaklar altına alan görsel paylaşmadım.

Merak eden arkadaşlarım olmuştu, açıklayayım; neden kedime özel bir çağrı işareti aldım? Kedimle beraber yaşıyoruz ve cihaz başında olduğum her an, o da kucağımda, adeta cihazı dinliyordu. Hatta kimi zaman konuşmak istercesine mikrofona uzandığı da oluyordu. Çağrı geldiği zaman cihaza dönüyordu ve bazen cihazların üzerinde uyuyordu. Buradan yola çıkarak, onu sürekli hatırlatacak bir çalışma yapmak istedim. Sorup araştırdığımda, bu çalışmanın çok iyi olabileceğini söylemişlerdi. Ve büyük bir heyecanla ilk QSO’mu yaptığımda, insanların güzel tepkilerine rastladım.

Amatör telsizcilik, sınırları olmayan bir hobi gerçekten. Ben bu hobinin icrasında kedimi konu aldım. Başka ülkelerde de farklı çalışmalara rastlamak mümkün. Ama bu çalışmayı yaparken, Türkiye’den farklı bir konu ile çalışma yapılmasına şaşıranlara rastladım. Bu kimi zaman beni üzse de, kimi zaman sevindirdi. Yaptığımız her çalışmada ülkemizi temsil ettiğimizi, bu temsiliyetle de evrenselliği korumaya çalıştığımızı unutmamak gerekir.

Kısıtlamaların kalktığı bu günlerde, tekrar TC61CAT özel çağrı işaretinin tahsisi ile ilgili başvurumu yaptım. Şimdi ise, yazımın başında dediğim gibi, bir kamp ortamında, arkadaşlarımla beraber bu çalışmayı sürdürmeyi hedefliyorum.

Bunlar da hoşunuza gidebilir: