Dünyanın En Gizemli İstasyonu

Bu zamana kadar dinlediğimiz radyo yayınlarından farklı bir yayın: The Buzzer. Türkçesi “vızıltı” olan bu sözcük, aslında yayının içeriğini tam olarak nitelemeye tek başına yetiyordu. Daha sonraları farklı farklı isimler konulsa da genel olarak bilinen adları UVB-76, Numbers Station, ve The Buzzer.

İlk olarak 13 Ocak 1970 yılında duyulmuştu. 4625 KHz frekansında yayın yapan bu istasyon ilk duyulduğunda kendisini 1978 yılına kadar UYB-76 olarak tanıtmıştı. Bu dönemlerde 3 ayda bir olmak üzere 10 dakikalık yayınlar yaparken, 90’lı yıllarda yayın ayda bir yapılmaya başlanmıştır. Ve bu süreler günümüze gelinceye kadar kısalmıştır.

Söz konusu bu istasyon 1978’ten 2010 yılına kadar da kendisini UVB-76 olarak tanımlamış, 2010 yılının sonlarına doğru MDZHB çağrı işaretini, 28 Aralık 2015 yılında ZHUOZ çağrı işaretini, 1 Mart 2019 yılından sonra da ANVF çağrı işaretini kullanmıştır.

İstasyonla ilgili birçok teoriler üretilmiştir. Kimileri bu istasyonun bir tekrardan ibaret olduğunu, soğuk savaş döneminde yapılan bir görüşmenin tekrarı olduğunu dile getirmekte, kimileri mors alfabesi ile bazı mesajların verildiğini belirtmekte, kimileri ortamda bulunan manyetik bir alandan kaynaklandığını iddia etmekte, kimileri frekansın başkaları tarafından kullanılmasını engellemek amacıyla sürekli meşgul tutulduğunu, kimileri ise Rus ordu-sunun gizli bir görüşmesi olarak yorumlamakta. Rus ordusu ve Rus İstihbarat Servisi (KGB), bu radyo yayınını üstlenmedi. Hatta KGB, bu konuyla ilgili olarak bazı araştırmalar içerisine girdi ve radyo yayınının izini sürmeye başladı.

90’lı yıllarda Sovyetler Birliği’nin dağılmasıyla birlikte gizliliği de ortadan kalkan KGB belgelerine göre bu istasyon, Rusya’nın kuzeybatısında yer alıyordu. Ve sinyalin çıktığı iddia edilen yere Rus ajanları geldiklerinde çok şaşırmışlardı. Çünkü tamamen boş bir araziyle karşı karşıya kaldılar. Ancak buna rağmen bölge yaklaşık 4 km derinliğe kadar kazıldı. Herhangi bir ize ise rastlanılmadı. Daha sonraları ise bu bölgede, Rus ordusunun ürettiği bombaların ve diğer patlayıcı maddelerin denemeleri yapıldı. Soruşturma devam ederken 4000’e yakın kişi sorgulandı. Ancak bunlardan da bir sonuç elde edilemedi.

Fenomen haline gelen bu gizemli radyo yayınını araştıran sadece KGB değildi. Kısa dalga dinleyicileri (SWL) ve radyo amatörleri, bu istasyondan yapılan yayınları aralıksız dinleyerek, verilen mesajları anlamlandırmaya çalıştılar. Bazı radyo amatörlerinin bu konuyla ilgili olarak kullandıkları internet sayfaları da vardır. Günümüzde de meraklı bazı radyo amatörleri, UVB-76’yı araştırmakta, “web sdr” üzerinden bu yayını takip etmektedir. Takibi yapılan bu yayınlarda ilginç konuşmalara veya belki de ses kayıtlarına rastlandı. Böyle bir olay 3 Kasım 2001’de Rusça olarak yaşanmıştır. Bu yapılan yayının Türkçesinde şöyle deniliyordu: “143 yaşın-dayım. Jeneratörü almıyorum…”

Bu gibi konuşmalar belirli zamanlarda da devam etti. 11 Kasım 2010 tarihinde bir kadın, Türkçesi aşağıdaki gibi olan, Rusça şunları söyledi: “Debut görev istasyonunun memuru, Uspenskaya’yı teğmen. Nadezhda’dan bir test çağrısı aldı… Anlaşıldı.”

30 Mayıs 2020 tarihinde ise söz konusu frekansta müzik yayını duyuldu. Daha sonraları, gene nerden yayın yaptığı bilinmeyen mors kodlarıyla yayın yapıldı.

15 Temmuz 2020’de ise “The Buzzers” frekansının hemen altındaki 4624,2 KHz’de kaynağı bilinmeyen bir mesaj yayınlandı. Mesaj İngilizce idi ve sadece rakamlardan oluşuyordu. Harf içermiyordu. Bu mesajda görünen tek sözcük ise “Dikkat!” idi.

Bir meraklı arkadaşımın sorduğu soru sayesinde, hakkında bir fikre sahip olmadığım bu istasyonu araştırma fırsatı yakaladım. Çeşitli videolar ve makaleler okudum. Çünkü konu, kimi devletlerin gündemi haline dahi gelmişti. Üstelik dünyadaki bazı radyo amatörleri de konuyu derinlemesine araştırıyorlardı. Daha sonra bu araştırmayı yapan radyo amatörlerinden birkaçına e-Posta gönderdim ve bana cevap verdiler. Kendi yaptıkları tespitleri ve notlarının bir kısmını paylaştılar. Bu konuyu Çernobil Nükleer Tesisleri’nin enerjisiyle çalışan “Duga Radarı’yla” bağdaştıranlar da vardı. Söz konusu frekansı ben de takip etmeye başladım ve ilk “vızıltıyı” duyduğumda çok heyecanlandım. Ve ısrarlı dinleyişlerim devam ederken bazı konuşma seslerini ben de dinleyebildim. Ama ne not alabildim ne de anlamlandırmaya çalıştım. Çok kısa bir süre devam eden konuşmaları sadece dinledim.

Bu istasyon hakkında söylenen her şey, elbette ki hepsi birer iddia. Belki kimilerinin dediği gibi bir bant kaydıydı. Belki de gizli bir politikanın gizli bir görüşmesiydi. Belki uzay çalışmasına ait bir üründü. Veya üretilen diğer tüm teorilerdi. Ancak esas olan şey şudur ki araştıran birileri var. Özellikle frekanslarda yaşanan böyle esrarengiz olayları, radyo amatörleri araştırmadan edemezdi. Umarım ki tüm bu merak sonucunda yapılan araştırmalar, tüm bilinmezlikleri çözer. Bu konuyu araştırırken radyo amatörlüğüne dair çok şey öğrendiğimi fark ettim. Merak eden tüm dostlara tavsiyemdir: Araştırın!

Kaynakça:

https://en.wikipedia.org/wiki/UVB-76

http://www.shortwaveradioworld.blogspot.com

Bunlar da hoşunuza gidebilir: